woensdag 15 augustus 2012

‘Zeg nee tegen duizend dingen’, deel 5 van de 7 principes voor succes

Met een tussenpoos van 2 weken (excuus hiervoor, maar ik was even met vakantie :-)) deel ik graag het volgende principe voor succes uit het boek Masterclass Steve Jobs; ‘zeg nee tegen duizend dingen’. Oei, dat is een lastige. Voor mij althans. ‘Nee zeggen’ is niet een van mijn sterkste kanten. Ik heb niet alleen moeite om nee te zeggen tegen anderen maar ook moeite om nee te zeggen tegen mezelf. Dat laatste is weliswaar minder belastend en ligt meer in het feit dat ik veel dingen leuk vind, veel dingen wil doen, leren, zien, ervaren en moeite heb met keuzes maken. Hier zou nee zeggen tegen mezelf kunnen voorkomen dat ik een verkeerde richting insla of te veel probeer te doen. Door nee te zeggen tegen mezelf kan ik me concentreren op de dingen die echt belangrijk zijn. Jobs verwoordde dit als volgt; "Ik ben net zo trots op wat we niet doen als op wat we wel doen". Jobs zei nee tegen heel veel dingen, ook al waren niet alle klanten en partners daar even blij mee. In april 2010 postte Jobs een memo op de Apple website waarin hij uitlegde waarom hij nee zei tegen het gebruik van Flash op iPods, iPhones en iPads. Jobs bleef gericht op de klantervaring en zei nee tegen flash omdat mobiel Flash ontzettend onstabiel is en veel te veel processorkracht vraagt, waardoor de elegante ervaring in gevaar zou kunnen komen. Daar is lef voor nodig. Apple verfijnt of elimineert details om complexiteit te voorkomen. Wanneer je een apparaat kunt maken dat zo elegant is dat volwassenen er gek op zijn en zo eenvoudig dat een kind het kan gebruiken, heb je iets goeds in handen. Apple’s messcherpe focus op eenvoud is ook terug te zien op de website. Van alle grote bedrijven heeft het een van de schoonste, eenvoudigste en stijlvolste websites. De site is schoon door wat Apple weghaalt, niet door wat het toevoegt.

Het geen nee durven zeggen tegen anderen is van een andere orde. Doorgaans zijn mensen die moeite hebben om nee te zeggen zachtaardig, conflictvermijdend en teveel bezig met dingen doen voor anderen. Er is op zich niks mis met mensen helpen, dat geeft zelfs voldoening, maar wanneer je dit met tegenzin gaat doen omdat je geen nee durft te zeggen, gaat er wel iets mis. Dit kan zelfs ernstige fysieke en/of mentale klachten opleveren. Omgekeerd is het zo dat wanneer je altijd ‘ja’ zegt, mensen veel sneller met hulpvragen naar je toe komen omdat je ‘zo gemakkelijk’ bent. Zo houd je het probleem in stand. Leren nee zeggen is niet onaardig, altijd ja zeggen wel. Onaardig voor jezelf dan. Als je wilt leren om op een goede manier nee te zeggen moet je kort en duidelijk zijn. Ga niet uitleggen waarom je nee zegt. Hierdoor geef je de hulpvrager meer gelegenheid om je op andere gedachten te brengen. Probeer niet steeds ‘sorry’ te zegen, ben zelfverzekerd en niet bang om onaardig gevonden te worden. Dit vergt enige oefening en assertiviteit, iets wat zachtaardige mensen niet gemakkelijk afgaat. Door nee te zeggen hoef je je niet schuldig te voelen. Wat de werkwijze van Jobs onderscheidt van die van anderen is dat hij altijd van mening is geweest dat de belangrijkste beslissingen die je neemt niet gaan over de dingen die je doet, maar over de dingen die je besluit niet te doen. Daar ga ik eens tot aan de volgende blog over nadenken….
Simone

2 opmerkingen:

  1. Mooi tekst en herkenbaar ! Heb het boek ook gelezen en Nee zeggen op het juiste moment is krachtig en geeft plek.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hi Jeroen, dank voor je reactie :-) Het is leuk om mensen te kunnen 'raken' met het schrijven vanuit eigen ervaringen.
    Groet, Simone

    BeantwoordenVerwijderen